Известие

Collapse
No announcement yet.

Алфа 147 - нещо скърца отпред ...

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Алфа 147 - нещо скърца отпред ...

Здравейте колеги!

От вчера има нова кола в семейството - страхотна АЛФА 147 1.9 JTD - 2001 г. по стъкла иначе първа рег. мисля, че беше 2002 г.! Уникално запазена!
    Купихме я от автокъща, и баща ми договори цена, в която са включени: регистрация в КАТ, Г.О., Пълно Автокаско + маркиране, Аларма, и обслужване (масла, ремъци, филтри, ролки). Дотук добре ...
    Вчера отиваме да взимаме колата - преди имаше нафта близо 1/3 => вчера компа изписа че има за около 100 МЕТРА ... ; преди показваше 7,8 / 100 average разход, като я запалих вчера - 25,80 !!! Бах мааму как са я карали тия педали д******ба ма******ка им та да покаже 25,80/100!!! Нищо, де както и да е ... вече доволни, че само ние ще си я караме, но се появи едно скърцане отпред (помня, че имах подобно на Баба Жига едно време). Не знам как да го опиша най-точно, но е нещо като скърцане на пружина или поне идващо от нея. Сетих се: скърцането е като идващо от стар креват (от тия с пружините ). Странно, но баща ми не го е чул докато е карал колата до нас, а се появило малко по-късно. Заврях под колата и гледах - ами нямаше нищо скъсано или спукано - натиснах биелетките, не мърдат. Накарах баща ми да поразклати колата докато съм под нея и мисля (след като се чуваше съвсем ясно), че идва от някои тампони ... Ама от кои един Господ знае - то тая кола отдолу има цифра тампони .... видях поне по 3 на всяка страна ...
    Та имам 2 варианта:
    1. Вчера звъняхме в автокъщата и обяснихме за ко иде реч - те казаха да им закараме колата?!?!?! Дали като им я оставим няма да и таковат мамата ???
    2. Да я карам на Бобо (от форума знам, че е спец по итал-машините) и да си поема ремонта аз.

Гледах и предните пружини ... ами мисля, че скърцането не идва от тях. Възможно ли е да са я мили и да е останала вода някъде и от това да е ?... т.е. да чакам да мине седмица ...?

Всеки съвет е добре дошъл!

Няква приблизителна цена на тампоните ??

Предварително БЛАГОДАРЯ и Успех на ВСИЧКИ!

Aaaaa ..... забравих да питам - след смяната на ангренажния ремък и ролки са ми оставили старите такива ... Но защо видях само 1 ролка ? Или тя колата си е само с 1 ?

Comment

Скърцането идва най-вероятно от гумените втулки на горните носачи отпред. Нормално да прискърцват дори и когато са абсолютно здрави, единственото което можеш да направиш е да вдигнеш колата на крик и да ги напръскаш със силиконов шпрей и всичко утихва. Диагностиката е задължителна
      Fiat Punto 1.9 JTD
      Alfa Romeo 156 2.4 JTD
      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Alfamaniak
        .....Нормално да прискърцват дори и когато са абсолютно здрави ....
        Гледам и не вярвам на ушите си .... Не мога да проумея, че е нормално изправна кола произведена 2001 г. да скърца откъдето и да било ...

Първоначално публикувано от Alfamaniak
        ... единственото което можеш да направиш е да вдигнеш колата на крик и да ги напръскаш със силиконов шпрей и всичко утихва....
        утихва за колко време, т.е. колко често ги пръскаш с въпросния спрей ?

Comment

Направи го 2-3 пъти за една седмица и скърцането изчезва за дълго време . Но все пак ходи на диагностика за да си сигурен, че е от тях
          Fiat Punto 1.9 JTD
          Alfa Romeo 156 2.4 JTD
          sigpic

Comment

Благодаря, колега!

Къде би препоръчал да отида на диагностика?

Comment

Бобо или Ванто
              Fiat Punto 1.9 JTD
              Alfa Romeo 156 2.4 JTD
              sigpic

Comment

Благодаря!

А мога ли да сменя само въпросните гумени втулки или вървят комплект с носача?

Comment

моето GTV като го взех и го вкарах на моя канал отдолу беше цялото в чакъл и острани по вратите имаше белези от камъчки от тия педали от автокъщатата дет са му скъсали -цензура-преди да го взема въртяли гуми в чакъла моля ти се то тва тъпанари ама чак толкоз
                  Alfa romeo GTVex
                  Alfa romeo 159 08"16V JTDmex
                  Audi A6 Avant 09" 3.0 TDI S-line Quattro
                  Аudi A3 1.8 20V 02"

Comment

До няколко дни ще предприема нещо (мисля първо да пръскам със силиконовия спрей който препоръча колегата и за което съм му много благодарен или .... ще сменявам части) и ще споделя кое е дало ефект ...

П.С.:
                    1. Този спрей как изглежда и откъде мога да го купя (има ли го в ОМВ).
                    2. 1 Флакон дали ще ми стигне да "омажа" всички тампони и гумените скърцащи гадории? Също така има ли някакви чалъми при въпросната процедура?

Comment

Сменяй тампоните по стабилизиращата щанга.
                      Митьо Бомбата: Ех, какви времена бяха... животински времена

Comment

интересно и при мен го има това скърцане и мислех, че бронята не е уплътнена, но дори след като сложих едни като стариопори (по каталог са взимани) си остана и аз го приех за нормално....
                        Alfa Romeo Crosswagon Q4 ex ones: Alfa Romeo 166TS, Alfa Romeo 147 1.9JTD & 145 1,6 boxer

Comment

скърцането много възможно да е от тампоните на стабилизиращата щанга
                          а тва с разхода не може да се догоди с каране, просто са я оставили да работи на място, тогава трип компютъра ти смята таквиа разходи
                          '04 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm Q2 150cv heavily tunned
                          '02 Alfa Romeo 166 2.4 JTD Q2 150cv, remapped by Bobo
                          '99 Alfa Romeo 145 1.6 TS 120cv - ex

Comment

Вчера се порових из нета и намерих доста случаи на скърцане идващо от предницата (предимно опел и итал-форуми ). Един колега с Алфа 156 беше категоричен, че WD-40 е вярната формула - поне на него му беше помогнало. Имах почти пълен флакон у нас, но за всеки случай купих още един ... Вдигнах колата на крик и "олях" де що скивам гумяно Точно преди въпросната процедура колата скърцаше в движение като "таласъм", а докато я вдигах на крика издаваше звуци като че ли всеки момент купето ще се разцепи на две ... Изразходвах флакон и половина (само за предницата иде реч, задното окачване не съм го барал още) и имам чувството, че има ефект. Скърцането стана едва-едва доловимо ... (засега поне)! Мисля довечера да повторя процедурата, белким спре ... тва за кола 2001 не знам дали е нормално при положение, че предницата е много стегната и няма нито лоп, нито троп? Просто си скърца .... таласъм .

Някакви ориентировъчни цени на тампоните (на стаб. щанга/горни носачи) на 147-та да се подготвя психически ??? И може ли да се сменят само тампоните или вървят барабар с носачите?

Valjo, не знам как е на Алфа-та компа и как ги смята тия средни разходи, но аз карам бензинова BMW E34-ка (2.0-24V - 150 h.p.) и трябва да ти кажа, че разходомерът й си ги смята учудващо точно ... (а там 25-30/100 не е проблем да ти покаже, та се очудих и че Алфата може да гори толкова ....)

Comment

Working...
                            X